Vain otettu lääke auttaa - koronan laumasuojaan tehoa verkkoauttamisella

"Vain otettu lääke auttaa" on terveydenhuollon vanhimpia lausahduksia ja totta. Entä sitten rokotteet?

Rokotteenottajan lisäksi rokote suojaa myös muita. Eikä torjuttu sairaus kuormita terveydenhuoltoa. Rokote on siis varsinainen superlääke!

Mutta vain otettu rokote.

Suomessa 75% aikuisista aikoo ottaa koronarokotteen Helsingin Sanomien gallupin mukaan. Myötämielisimmin rokotuksiin suhtautuvat iäkkäät, joista rokotuksen haluavat melkein kaikki. Rokotemyönteisyys laskee iän nuorentuessa.

Koulutus lisää rokotusmyönteisyyttä, mikä ei yllätä, koska koulutus antaa edellytyksiä löytää ja tehdä päätöksiä faktoihin perustuen.

Yleisin syy kieltäytyä rokotuksesta on Ipsos-tutkimuksen mukaan pelko rokotteen turvallisuudesta. Epäily rokotteen tehosta on kieltäytymisen syynä vain harvoin.

Suurin osa kieltäytyjistä kokee siis rokotteen tehokkaaksi ja ajattelee, että on hyvä jos muut ottavat sen, mutta omaa osaa epidemian pysäyttämiseksi ei haluta tehdä.

Tämä on niin itsekästä ajattelua, että harva kykenee myöntämään ajattelevansa näin edes itselleen - julkisesta tuomiosta puhumattakaan.

Paljon mukavampaa on perustella päätös järkeen vetoavilla tiedoilla, joita verkko kyllä tarjoaa. Valeuutisilla koronarokotteista on erityisen suuri tilaus.

Keväällä Normaali.fi- ja Enjaksa.fi -sivuilla julkaistava videokokonaisuus auttaa ymmärtämään ja tunnistamaan rokotteisiin ja sosiaalisiin ongelmiin liittyviä valeuutisia.

 
 
Janne Vepsäläinen