Espoolaiset arabiankieliset löysivät verkkoauttamisen nopeasti - yllätyksiltäkään ei vältytty

Monessa Suomen kunnassa vieraskielisten asukkaiden määrä kasvaa. Vieraskielisten hyvinvoinnin tukemisessa on usein ongelmana, että vieraskieliset eivät löydä matalankynnyksen palveluihin. Korjaavissa palveluissa vieraskielisten määrä on taas korostunut.

Espoossa päätettiin kokeilla, voidaanko vieraskielisiä asukkaita ohjata kevyempiin palveluihin verkkoauttamisen keinoin. Jos painopisteen muuttaminen onnistuu, tuo se sekä inhimillisissä että taloudellisia säästöjä.

Kokeilu toteutettiin puolen vuoden mittaisena 3-8/2020. Kokeilussa havaittiin, että arabiankieliset nuoret ja vanhemmat löytävät verkkoauttamisen nopeasti ja kokevat saavansa siitä apua.

Arabiankielisten verkkoauttaminen toimii näin

Verkkoauttamisella autetaan arabiankielisiä sellaisissa elämän ongelmissa, joista ei ehkä ole osannut tai uskaltanut keskustellakaan kenenkään kanssa. Esimerkiksi mielenterveys tai väkivalta perheessä ovat aiheita, joista ei ole tapana keskustella.

Verkkoauttaminen alkaa huolien kartoituksesta. Huolikartoituksen perusteella sivusto suosittelee videoita. Videoiden tehtävänä on sanoittaa mielessä vellovaa huolta ja näyttää, että siitäkin voi keskustella ja olla jotakin mieltä.

Varsinaista apua verkkoauttamiskokeilussa tarjottiin puhelimen ja chatin kautta. Torstaisin kello 16-18 oli yleinen arabiankielinen chat-vuoro. Lisäksi oli mahdollisuus pyytää muu chat-aika tai puhelu arabiankieliseltä sosiaaliohjaajalta. Muutama chat-keskustelu johti myös kasvotusten tapaamiseen.


Tulokset

  • 3684 vierailua Haya.fi -verkkosivustolla

  • 789 arabiankielistä ja 118 suomenkielistä huolikartoitusta

  • 2287 videon katselua. Suosituimmat videoteemat: yksinäisyys, opiskelu, koronavirus, masennus

  • 16 chat-keskustelua

  • 11 soittopyyntöä ja 13 chat-aikapyyntöä

  • 589 Facebook seuraajaa

Mikä toimi?

56% verkkopalvelun käyttäjistä koki saaneensa apua kaipaamaansa asiaan jo huolikartoituksen ja videoiden kautta. Chat-keskusteluun osallistuneet olivat vielä tyytyväisempiä ja antoivat arvioksi 91 asteikolla 0=ei auttanut lainkaan ja 100 = auttoi suuresti.

 
haya-tuloksia.png
 

Mikä ei toiminut?

Arabiankielinen chat oli kesken kokeilun kuukauden suljettuna kesäloman vuoksi. Moni arabiankielinen osaa myös suomea, joten ajattelimme, että suomenkielinen chat auttaisi loman aikana. Oletus oli väärä - suomenkielisessä chatissa ei käynyt chat-vierailijoita eli kielellä todellakin on väliä.

Yllätys

Palvelun kohderyhmäksi suunniteltiin alun perin arabiankielisiä nuoria. Tuloksia katsoessa ällistyttiin, kun vain 37% kävijöistä oli nuoria ja loput 63% olivatkin heidän vanhempia.

Palvelun kohdistaminen ei siis mennyt alkuunkaan suunnitellusti. Toisaalta yllättävään tulokseen oltiin tyytyväisiä. Perheiden auttaminen sähköisillä perhepalveluilla on tulevaisuutta, mutta ei haasteetonta. Diginatiiveja nuoria on yleensä helpompi saada kokeilemaan sähköisiä palveluja verrattuna vanhempiin. Ei haittaa, vaikka nyt onnistuttiin vahingossa.

Seuraavaksi 2.0

Kokeilun lopuksi Hayan Facebook sivustolla oli 589 seuraajaa, jotka kutsuttiin verkossa järjestettyyn palautetilaisuuteen. Palautetilaisuudessa saatiin palautetta, joka toimii ohjenuorana suunnitellessa palvelun seuraavaa sukupolvea. Palautteissa korostui arabienkielisen kulttuurin ja kielen ymmärrys, tarina-auttamisen, sosiaalinen media sekä uudet teemat, kuten työllisyys.

Kokonaisuutena palautetilaisuuteen osallistuneet suosittelivat Haya.fi-palvelua ehdottomasti muille.

Janne Vepsäläinen