Vastuu ei siirrykään kuulijalle - tätä 23.9. voimaantuleva saavutettavuusdirektiivi tarkoittaa

Nettipalvelut eivät ole kaikkien saatavissa. Itseasiassa käyttäjältä vaaditaan varsin paljon.. Pitää olla pelit ja vehkeet sekä terveyttä ja taitoa käyttää niitä. Tästä huolimatta yhteiskunnan peruspalveluja kaadetaan nettiin kiihtyvään tahtiin. Eteenkin sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen mieltäisi olevan kaikkien saatavissa.

Saavutettavuusdirektiivi on verkkoauttamisen näkökulmasta ennen kaikkea mahdollisuus.

Mahdollisuus parantaa laatua ja saada uusia käyttäjiä - eli juuri niitä asioita, joita kehittäjät muutenkin janoavat.

Saavutettavuusdirektiivi koskee livestreameja lukuun ottamatta kaikkea julkishallinnon digitaalista julkaisua. Verkkosivuja tietysti, mutta myös sometilejä, appeja, podcasteja, kalentereita jne. Yksityisiäkin palveluja saavutettavuusdirektiivi koskee jos ne ovat pääosin julkiseen toimintaan.

Verkkoauttaminen on enimmäkseen sosiaalihuoltolain mukaista yleisneuvontaa ja siinä eteenkin kuvat, videot ja chatit nostavat jatkossa tasoa. Saatavuusvaatimus on, että kaikki uudet kuvat selitetään ja videot tekstitetään.

Saavutettavuusdirektiivin vaatimus nostaa sisällöntuotannon rimaa, koska enää esimerkiksi Facebook-videoita ei voi julkaista ilman suunnitelmaa käsittelystä vaan tekstitys tulee lisätä kahden viikon sisällä.

Villiin menoon tottuneelle vaatimukset tuntuvat kovilta, mutta rimaa on varaa nostaa. Internet ei kärsi määrän vaan laadun puutteesta. Esimerkiksi YouTubeen ladataan, joka minuutti 300 tuntia videoita, mutta valtaosan katselu jää vähäksi.

Jatkossa saavutettavuussuunnittelu on elimellinen osa kaikkea digipalvelujen ja -sisältöjen tuotantoa. 

Lisätietoa saavutettavuudesta:

Aluehallintoviraston saavutettavuussivut: https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190306

Janne Vepsäläinen