Tarinoilla auttaminen

Suomessa osataan arviointi. Ei ole tavatonta, että asiakas kiertää puolella kymmenellä ammattilaisella, joista jokainen aloittaa työnsä kartoittamisella. Arviointi on tärkeää, jotta voidaan tarjota vaikuttavia palveluja.

Toisaalta jatkuva arviointi kuormittaa asiakas. Siksi sitä on hyvä karsia sieltä, mistä voidaan. Ja nyt voidaan..

Perinteisessä verkkoauttamisessakin toki hyödynnetään arviointia. Kun asiakas on täyttää huolitestiä, algoritmi analysoi vastauksia ja tiedustelee esiin nousseista aiheista lisää. Lopuksi tehdään analyysi ja tarjotaan asiakkaan tarpeeseen sopivia videoituja näkökulmia, tekstejä ja yhteydenottokanavia.

Huolitesti on ollut hyvin suosittu. Vuonna 2019 nuorten huolitestin täytti 16728 suomalaista nuorta. Tavoitteena on vähentää huolitestien täyttämistä.

Mitäs ihmettä tämä tarkoittaa, kun palvelun tarjoaja yrittää vähentää huolitestin täyttämistä? -Yleensähän digipalveluihin yritetään saada volyymiä. Eikö tavoitteen pitäisi olla juuri päin vastainen?

Kyllä ja ei. On toki tärkeää ymmärtää huolet, joihin apua tarvitaan. Kartoitusta se ei kuitenkaan aina kaipaa. Alla oleva kuvaa avaa tarinoilla auttamista.

Tarinoilla auttaminen kuva.png

Usein ihminen reagoi jo sosiaalisessa mediassa aiheeseen, johon hän samaistuu. Poimimalla tämä tieto tiedetään ilman kartoitustakin nuoren mieltä painavasta pulmasta. Tämän jälkeen voidaan jatkaa auttamista syventämällä tarinaa.

Tarinoilla auttamista on kokeiltu nuorilla vuonna 2019 ja vuonna 2020 se jatkuu läpi vuoden käyden läpi seuraavia elämän pulmia:

  • masennusta, paniikkia ja muita mielialaongelmia

  • kiusaamista netissä ja fyysisessä ympäristössä, hyväksikäytön ehkäisyä

  • kouluun liittyvää ahdistusta

  • omia ja läheisten terveyshuolia

  • ulkonäköhuolia

  • kaverin auttamista

  • köyhyyttä

  • parisuhdeasioita

  • yksinäisyyttä

Esimerkiksi paniikkiaihetta lähestytään seuraavalla Iiriksen tarinalla, joka voi tulla vastaan vaikkapa Snapchatissa, Tiktokissa tai Instagramissa..

 
 

Nuori, joka reagoi Iiriksen tarinaan ohjataan seuraamaan keskustelua, jossa Iiris juttelee terapeutin kanssa: https://normaali.fi/paniikki

Näin toimitaan erilaisten elämän pulmien kanssa. Kiusaamista lähestytään Topin tarinalla: https://youtu.be/7Tzn6pvtd_I

Huolitestien täyttömäärä voi vähentyä tulevaisuudessa, mikä tarkoittaa sitä, että kartoitetaan vähemmän ja autetaan enemmän.

Janne Vepsäläinen