Ole pomo chatissa - 8 vinkkiä chat-keskustelun johtajalle

Huono johtaminen piinaa jokaista yhteiskunnan sopukkaa - myös chat-vieraita. Pahimmillaan johtajuuden puute chatissa johtaa laittomuuteen. Seuraavilla nikseillä pysyt chat-keskusteluissa johtajana.. 

  1. Muista roolisi - olet pomo!

    Ammattilaischat ei ole vertaistukea ja pelisäännöt sanelet sinä. Ravintolassakin asiakas on kunkku, mutta valinnan voi tehdä vain annetulta ruokalistalta.

  2. Keskustellaan oikeasta aiheesta

    Oman elämän huolista kertoessa (ainakin näin miehenä) mukavuusalue näkyy vain etäisenä kangastuksena horisontissa. Johtajan aktiivinen ote auttaa kohti vaikeaakin keskustelunaihetta.

    Kaikki vierailijat eivät edes halua päästä chatille suunniteltuun aiheeseen. Anonyymichatissa käy pilailijoita ja kokeilijoita. Chat-vierailija voi olla esimerkiksi hyvin kiinnostunut sinusta tai keskittyä vitsailemaan. Johtajan velvollisuus on ohjata keskustelu aihepiiriin, joka chatille on määritetty. Jos aiheeseen ohjaaminen ei onnistu, johtaja päättää keskustelun pilailijan kanssa.

  3. Jutellaan yhdestä asiasta

    Chat-vierailijat aloittavat välillä keskustelun antamalla "täyslaidallisen" elämän huolia. Keskustelu on kuitenkin tuloksekkainta, kun puhutaan vain yhdestä aiheesta kerrallaan.

    Johtaja auttaa vierailijaa valitsemaan aihe, joka on hänen mielestään kaikkein tärkein: "Olen tässä nyt vain sinua varten. Mikä on aihe, josta kaikista eniten haluaisit jutella?"

    Osa chat-ohjelmista helpottaa johtajan tehtävää ohjaamalla vierailijaa automaattisesti aiheeseen. Tavoitteena on, että ammattilaisen tullessa keskusteluun mukaan vierailija on jo kirjoittanut yhden valitsemansa asian, josta haluaa jutella juuri nyt.

  4. Lopeta jämäkästi

    Useimmilla meistä on kokemus kivasta chat-keskustelusta, joka ei oikeastaan loppunut milloinkaan. Oikein kivan keskustelun päätteeksi tuntuu tylyltä päättää keskustelu. Jos tätä ei kuitenkaan tee, molemmat jäävät jännitykseen.

    Johtajan pitää rakastaa jämäkästi. Aiheen käsiteltyään johtaja voi kysyä: "Olisiko vielä jotain, josta haluat jutella?". Jos uutta aihetta ei ole, johtaja kertoo, että keskustelu päättyy nyt. Vierailija rentoutuu, kun tietää missä mennään ja aina voi kutsua palaamaan.

  5. Viesti pelisäännöt

    Jos tässä onnistuu niin edelliset hoituvat oikeastaan omalla painollaan.

    Chatilla on tietty tehtävä, tietyt aukioloajat ja säännöt - kerro ne! Tiedot ovat vierailijalle välttämättömiä eikä kaikki informointi ole edes vapaaehtoista. Henkilötietojen käsittelystä kertominen on lakisääteinen velvollisuus.

  6. Valmistaudu palveluneuvontaan

    Usein ongelmat eivät ratkea pelkällä chat-keskustelulla. Johtaja ei jätä jatkotukea tarvitsevaa vierailijaa pulaan vaan rohkaisee fyysiseen palveluun tai sopii suoraan uuden tapaamisen chattiin.

    Chat-vastaajana on hyvä tuntea pääpiirteittäin alueen palvelut, mutta pitää myös olla armollinen itselleen - kukaan ei tunne kaikkia palveluja. Hyvä tapa valmistautua tiedonhakuun on avata chat-vuorolle valmiiksi verkkosivuja alueen palveluista.

    Osassa chatteja on virtuaalihuone, jonne voi sopia kahdenkeskisen jatkokeskustelun, jos jatkaminen  chatissa tuntuu luontevimmalta vaihtoehdolta.

  7. Toimi vakavissa huolissa

    Joskus chatissa tulee vastaan vakavia huolia, kuten itsemurhasuunnitelmia tai perheväkivaltaa. Näissä tilanteissa on pakko toimia.

    Varmista, että osaamisesi on riittää. Vastuullinen chat-järjestäjä kouluttaa ja antaa chat- vastaajille kirjalliset toimintaohjeet rikosepäilytilanteisiin.

  8. Pidä omista kiinni rajoista.

    Huolten kohtaaminen on raskasta myös ammattilaiselle ja omista rajoista pidettävä kiinni. Ennen chat-vuoroa mieleen voi palauttaa omat rentoutumiskeinot ja pilailijoiden kanssa linjat voi laittaa surutta kiinni.

    Chatissa keskustelu jatkuu helposti yli työajan, mikä on kyllä ok, jos se on sinulle vastaajana ok. Juttukaveria voi varoittaa ajanloppumisesta samoin kuin kasvotusten tapaamisissakin: "Meillä on vielä 10 minuuttia aikaa.." ja "Nyt meidän täytyy valitettavasti lopettaa..

 

Janne Vepsäläinen