Terveystalo Kuntaturva torjuu koronavahinkoja verkkoauttamisella

"Koronan myötä koettiin, että nuoria ja perheitä ei enää tavoiteta entiseen malliin." -kertoo Terveystalo Kuntaturvan Aluejohtaja Tarmo Pekola.

Terveystalo Kuntaturva tarjoaa kokonaisulkoistettujen kuntien asukkaille kaikki sote-palvelut. Koronan myötä heikentyivät ennaltaehkäisyn mahdollisuudet. Ennaltaehkäisy on asukkaiden hyvän elämän ja kustannustehokkaan palveluntuoton perusedellytys. Reaktiona uuteen tilanteeseen Terveystalo Kuntaturva aloitti nuorten ja perheiden verkkoauttamisen yhdessä Zoturi Oy:n kanssa elokuussa 2021.

 Mutta miten verkkoauttaminen järjestettiin, kun kuntia on ympäri Suomea? -Nopea vastaus on: Selkeästi!

 "Tarina-auttaminen taipuu monenlaisiin maantieteellisiin alueisiin" -kertoo Zoturin Somevastaava Susa Sainila ja naurahtaa: "Hieman tässä sai kuitenkin hikoilla!"

 

Entä ihmisten tekemä auttamistyö chatissa?

Chat-työlle sovittiin malli, jossa jokainen sote-keskus vastaa yhtä suuresta päivystyskuormasta. Hyvinvointialueilla yleisesti käytössä olevaa monimutkaisempaa väestöpohjaista päivystysvastuuta ei otettu käyttöön.

Eri ikäryhmille ei myöskään perustettu omia chat-vastaajaryhmiä vaan kaikki vastaajat vastaavat sekä nuorten että vanhempien yhteydenottoihin. Tämän mahdollisti vastaajien laaja osaaminen. 

Lopputuloksena tuli selkeä ja toimiva verkkoauttamismalli, joka palvelee kuntalaisia jokaisena arkipäivänä. Kuntalaiset löysivät tarina-auttamisen nopeasti ja keskustelu chatissa alkoi heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Janne Vepsäläinen