Näin autat lapsiperheitä verkossa - kolme toimivaa tapaa

Kysyntä lapsiperheiden palveluille on suunnatonta, mutta saman tuen tarjoaminen verkossa ei ole helppoa. Suomessa on käynnistetty lukuisia neuvola- ja vanhempien tuki-chatteja, joille isät ja äidit eivät kuitenkaan ole löytäneet. Kolme tapaa, joilla lapsiperheiden tukeminen verkossa onnistuu.

1. Vastaa kysymykseen ennen kuin se esitetään

Lapsiperheiden tuen ammattilaisena tiedät kyllä, mitä asioita vanhemmat kyselevät. Mitä jos tekisit vastauksen valmiiksi?

On todennäköistä, että vanhemman kysyessä et ole vastaamassa tai kysymystä ei edes esitetä sinulle. Huoli alkaa painaa illalla, kun et ole töissä. Arvaten tämän, vanhempi esittää kysymyksen Googlelle, joka on aina valmis vastaamaan. Voit opettaa Googlelle, että se johdattaa huolissaan olevan vanhemman juuri sinun vastaukseesi.

On useita tapoja tehdä vastaus valmiiksi. Voit esimerkiksi kirjoittaa vastauksen verkkosivulle, tehdä videon tai podcastin. Sekoitus on paras. Tällainen on esimerkiksi Ylöjärven Hyvinvointia arkeen -sivusto.

Jokaisen perheen tilanne on yksilöllinen eikä valmisvastaus ole siihen räätälöity. Vastaus voi kuitenkin auttaa eteenpäin.. Sanoittaa huolta ja näyttää, että huolesta voi olla jotakin mieltä. Yritä luoda vastaus niin, että saat myös aktivoitua lähipiiriä.

Joko aloitit vastauksen tekemisen? -Hyvä - tee monta! Kuinka suuren osan vanhempien huolista kattaisi, jos tekisit sata vastausta? Entä tuhat? Päästään yli 90% kattavuuteen.

2. Tarjoa vertaistukea

Ryhmätoiminnot ovat osoittaneet, että vertaistuki toimii. Hyvä uutinen on, että verkossa vertaistukea antavien tarinoiden tarjoaminen on helpompaa kuin koskaan!

Voit tallentaa vertaistarinoita tekstinä, äänenä tai videona ja jakaa niitä sosiaalisissa medioissa.

Asiakasta helpottaa, kun näkee vertaistarinan ja kokee, ettei ole maailman ainut huolensa kanssa. Kerro tarinan lopuksi, miten apua voi saada lisää.

 

3. Keskustele

Verkko on asiakkaalle palvelukanavana uusi eikä tule heti mieleen. Lisäksi siellä pitää olla varuillaan ja varoa vedätyksiä.

Aiempien kohtien avulla rakennat yhteyden vanhempaan ja luot luottamuksen digipalveluusi. Vanhempi kokee, että digipalvelussasi käsitellään juuri hänen huoliaan ja se on vakavasti otettava vaihtoehto perinteiselle asioinnille.

Nyt vanhempi on valmis seuraavaan vaiheeseen eli henkilökohtaiseen tukeen. Henkilökohtainen tuki voi olla edelleen digitaalinen. Esimerkiksi chatbot voi hyödyntää aiemmin tekemääsi vastauspankkiasi, kuten Päijät-Sotessa.

Ihmisen antama apu on tietysti paras. Voit tarjota henkilökohtaista apua chatin, nimettömän nettipuhelun tai videopuhelun kautta. Markkinoilla on useita työkaluja eikä niissä ole suurta eroa. Jos organisaatiollasi on jo käytössä chat-työkalu, on usein viisainta jatkaa sillä.

Verkkoauttaminen on ammattilaisille uutta. Miten esimerkiksi kohtaat ahdistuneen tai seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneen chatissa? Verkkoauttamisen laatua nostaa, kun tarjoaa ammattilaisille työnohjausta ja koulutusta, joka keskittyy nimenomaan verkossa tehtävään auttamiseen.

Janne Vepsäläinen