Kolmen lapsen kanssa interreilaamassa

Kesäloman aluksi on mukava tempaista - matkalle siis!  Mutta entäs ilmasto ja asuntolaina? Hiilidioksidin ja rahan suhteen ekonomista matkamuotoa viisihenkiselle perheelle haettiin interreilista. Lopulta matkaa tehtiin maalla, merellä, ilmassa ja meren alla!

Matkustaminen. Interreilauksen parhaisiin puoliin kuuluu vapaus olla suunnittelematta etukäteen. Meidän perhe sai idean interreilista kuukautta ennen lähtöä. Etukäteen varailtiin paikat matkaa lyhentävälle halpalennolle sekä lapsien ehdottomasti toivomaan laivamatkaan. Lisäksi varasimme paikkalippuja suosituimpiin juniin mm. Englannista Ranskaan menevään Eurostariin ja Harry Potter -studiolle. Vähintään puolet menoista päätettiin kuitenkin matkan aikana.

Majoittuminen. Kun hotellin nettivaraukseen syöttää viisi henkeä, verkkosivusto kaatuu. Tai sitten nettivaraus tarjoaa 2-3 huonetta stratosfäärissä huitelevalla hinnalla. Tämä ei sovi pidemmälle matkalle, joten vaihtoehdoksi jää Airbnb, joka toimiikin mainiosti.

Varasimme majoituksia sekä etukäteen että matkanaikana jopa niin, että aamulla ei tiedetty missä ensi yönä nukutaan. Viime hetken varaus tuo joustavuutta interreiliin, mutta myös ei niin tarpeellista lisäjännitystä vanhempien päivään. Kaksivuotiaalle ei pysty selittämään, että nyt vaan joudutaan nukkumaan yö puistossa!

Lastenvaunut. Eihän kukaan keski-euroopassa ei käytä Emmaljungia! Niin ihanasti kuin isot lastenvaunut soljuvatkin sohjossa eivät ne mahdu Pariisin metron porteista tai Espanjan pikajunien käytäville. Kaupunkilaisilla on sirot ja näppärät pikkuvaunut.

Toisaalta hyökkäysvaunumme  herättivät pelkoa ja ihailua metropolien kiireisissä ihmisissä. Eteenkin Lontoossa ja Pariisissa tungokset ovat todella kovia. Isoilla vaunuilla oli helppo aurata koko pesueen kulkureitti väentungokseen.

Perhemyönteisyys ilahdutti joka päivä. Vaunuille tehdään tilaa ja metron portaiden edessä tarjoutuu aina joku tuntematon kantoavuksi. Tarjous muuttui pian antajalleen hikiseksi yllätykseksi. Isoihin Emmaljungiin saa pakattua todella paljon tavaraa.

Ruoka.  Matkustaessa kuormittavia tilanteita riittää. Tasainen verensokeri on tunteiden hallinnan oikotie onneen. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kylmälaukku on aina mukana. British museum - kylmälaukku! Versaillesin palatsi - kylmälaukku! Uimaranta - kylmälaukku! Tämän reissun jälkeen minulla on mustavyö kolmioleivissä.

 

Tavoitteet. Tällaiselle reissulle ei kannata tehdä liian suureellisia tavoitteita. Meidän tavoitteena oli että jäätelöä syödään joka päivä.

Tästä löytyi hausta tapa yllättää kanssamatkustajia. Eurooppalaisissa kaupoissa jäätelöt myydään kuuden pakkauksissa, mutta meitä on vain viisi. On kiva aloittaa keskustelu tuntemattoman kanssa tarjoamalla jäätelö. Usein juttu jatkuikin koko loppumatkan.

 

Lopuksi. Tämä oli minun neljäs interreil ja paras. Lasten kanssa junassa on yksinkertaisesti hauskempaa. Aina keksii jonkun pelin tai leikin. Matka tuntuu todellakin tärkeämmältä kuin perille pääsy.

Kaukokaipuun helpotuttua on ihanaa palata laivalla Suomeen ja nähdä kaikki hyvä lähellä. Ja sitähän riittää. Meidän perheen mielestä esimerkiksi Kouvolan Tykkimäki on parempi kuin Pariisin Disneyland.

Janne Vepsäläinen