Oletko vihainen, kun viestissäsi ei ollut yhtään hymiötä? -Näin VERKKOAUTAT 2020 -luvulla

Alkaako ikäsi kolmosella, nelosella, viitosella tai kuutosella? -Jos vastaus on kyllä, opit peruskoulussa, että aakkosia on 29 kappaletta.

Nyt kaikki on toisin 📣. Aakkosia on jo monta sataa ja lisää tulee. Ota alla olevat niksit käyttöön ja päivitä viestittelysi 2020-luvulle, jolloin emojit ovat tasavertaisia perinteisten aakkosten kanssa.

 

Mitä eroa on emojilla ja hymiöllä?

Hymiöt kuvaavat kasvonilmeitä 😀. Emojeihin kuuluu lisäksi arkisia esineitä ja paikkoja. Kaikki hymiöt ovat siis myös emojeja, mutta ei toisin päin. Emojeja voivat olla esimerkiksi..

 💎 -jalokiviemoji, jolla voidaan kuvata vaikkapa yleellisyyttä tai muuten vaan ihan mahtavaa!

 🦄 - yksisarvinen, jolla voidaan kuvata, jotain ihan spessujuttua tai ihan vaan puhtautta.

🍆 - munakoiso ja 🍑 -persikka taas kuvaavat… sukupuolielimiä

 Emojeja on paljon ja jokaisella monta merkitystä, joten väärinymmärrykset ja nolot tilanteet ovat taattuja 😵

 

En halua mokailla töissä. Voiko emojit jättää viestinnästä pois? 😇

Tottakai, mutta keskustelu voi laimentua enemmän kuin tulee itse ajateltuakaan 👎 

Eräs nuori kysyi viestitellessä: "Oletko vihainen, kun viestissäsi ei ollut yhtään hymiötä?" Keski-ikäisestä kommentti voi tuntua hassulta, mutta nuoresta hymiöiden puuttuminen viestistä on sama juttu kuin katsekontaktin välttely kasvotusten keskustelussa 😑

Kauneus on katsojan silmissä - myös emojien kanssa 👁️

 

Miten minimoin riskin mokailla emojien ja hymiöiden kanssa? ⚠️

1. Käytä vain hymiöitä 😅

Suurimmat mokat tapahtuvat emojien kanssa, koska niiden ymmärtämiseen pitää olla joskus 🕵️. Kasvojen ilmeitä kertovat hymiöt ovat turvallisempia 🦺.

2. Tunnista hymiö tarkasti 👓

Hymiöt ovat pieniä ja niiden tarkkaan näkeminen on usein vaikeaa 🔍. Esimerkiksi vedet silmissä nauraminen 😂 sekoitetaan usein itkemiseen 😢. Voit kuvitella mikä tunne nuorelle tulee, jos hän esimerkiksi kertoo vanhempansa sairastumisesta ja kuittaat asian nauramalla sille vedet silmissä 😯.

3. Käytä rajallista valikoimaa 👍

Emojeja on valtava valikoima, mutta et tarvitse niistä kaikkia. Voit opettella aluksi 3-5 hymiötä ja laajentaa siitä tarpeen mukaan.

 

3 vinkkiä ammattimaiseen hymiöiden käyttöön

1. Miten hymiöitä luetaan?

Nettikeskusteluissa on "siitä puhe mistä puute". 

Eli tunteista. Tunneilmaisu jää viestittelyssä aina normaalia vähemmäksi ja puutetta pyritään kompensoimaan korostetuilla hymiöillä. Esimerkiksi "myöhästyn kohta bussista” viestin voi hyvin päättää kauhuhymiöllä 😱, vaikka kyse on tuskin maailmanlopusta.

Tilastollisesti suosituimpia emojeja ovat vuodesta toiseen vedet silmissä itkeminen 😭, vedet silmissä nauraminen 😂 ja sydämet eri muodoissaan 😍. Hymiöissä käytetty voimakas tunneilmaisu suhteessa tilanteeseen voi hämmästyttää, mutta on siis ihan normaalia.

 

2. Mitä hymiöitä kannattaa itse käyttää?

Vaikka voimakkaat tunteet ovat suosituimpia hymiöitä, voit miettiä mikä on rooliisi ammattilaisena?

Sopiiko ammattilaisen rooliin vuolas sydänten kylväminen vai pitäisikö se jättää vapaa-ajalle? 🤭

Ensimmäisiksi omiksi hymiöiksi sopivat hyvin jo tutut hymiöt, kuten:

  • Kivoja asioita varten iloiset kasvot 😀

  • Lämpöä, ymmärrystä ja positiivisia tunteita viestivän punaposkihymynaaman 😊

  • Huolestunut 😟 tai surullinen ilme ikäviä asioita varten 😢

  • Epävarmuuden korostaminen on tärkeä osa verkkoauttajan osaamista. Siihen sopii mietteliäs 🤔

  • Emojeista voi ottaa mukaan kannustavan peukutuksen 👍

 

3. Onko olemassa ajantasainen lista, josta voi tarkistaa emojien merkitykset?

Vastaus on valitettavasti ei. Emojit ovat kuin slangi eikä kenelläkään ole absoluuttista ajantasaista tietoa niiden merkityksestä paikkakunnallasi. Samalla emojilla voi olla yhtä aikaa monta eri merkitystä. Tässä kuitenkin vinkkejä:

  • Googlaamalla saa emojeihin yleiskuvauksen. Jos käyttää sanahakua, emoji pitää osata kuitenkin sanoittaa oikein - ehkäpä vielä englanniksi - mikä on joskus vaikeaa 😕

  • Verkossa auttamisen akatemiassa on video hymiöiden perusteista. Lisäksi emojeja käsitellään Verkossa auttamisen akatemian live koulutuksissa: "Verkkoauttamisen ABC", "Vaikeat tilanteet chatissä" ja "Mentalisaatioverkossa".

  • Parhaat asiantuntijat saattavat jutella kanssasi aina välillä..💬 Jos olet verkkoauttaja ja chattailet nuorten kanssa, kysy rohkeasti hymiöiden merkityksestä. Useimmat nuoret auttavat mielellään ja asiantuntijaroolien vaihtuminen keskustelussa tuo siihen oman mausteen 💡

 

Janne Vepsäläinen