Nuorten verkkoauttamisen vaikutuksista
Muutos suhteessa johonkin - siinä se on! Vaikutusten mittaaminen on teoriana selkeä kuin Glorian kodit, mutta käytännössä kuin lapsiperheen eteinen.
Normaali.fi:ssä apua voi saada kolmella tavalla:
1.Näkökulmat
2. Chat
3. Yhteydenottopyyntö, joko chatillä tai puhelimitse
Näkökulmat tarkoittavat tekstiä tai videoita, joissa keskustellaan aiheesta. Näkökulman tavoitteena on rikastaa näkemystä ja sanoittaa ilmiötä. Esimerkiksi hyväksikäyttö voi olla aihe, josta nuori ei ole koskaan kuullut keskustelua. Nuori voi kokea aiheen tabuksi, josta ei saa keskustella, vaikka kokemus siitä pyörisi koko ajan mielessä. Toisten keskustelun seuraaminen voi näyttää, että aiheesta voi keskustella ja asioista voi olla tätä mieltä.
Normaali.fi nuorten verkkoauttamisen tavoitteena on vahvistaa lähipiiriä, koska se on nuoren tärkein avunantaja. On mielekästä mitata saadaanko verkkoauttamisella lapsen kaveria rohkaistua auttajaksi tai avattua solmu teinin ja vanhemman välisessä yhteydessä? Erityisesti kiinnostaa pystytäänkö auttamaan heitä, jotka eivät saa apua keneltäkään muulta.
Suomessa verkkoauttamista on tehty jo pitkään chatin sekä puhelimen avulla. Näitä on myös tutkittu. Ennalta tehtyjen näkökulmien rooli verkkoauttamisessa on taas vähemmän tietoa, jonka vuoksi sitä käsitellään tässä. Lisäksi tarve on ihan konkreettinen - suurin osa nuorista käy normaali.fi- palvelussa chatin ollessa suljettuna, jolloin videoidut näkökulmat ovat joka tapauksessa ainut välittömästi tarjottava apu.
Jos normaali.fi ei ole tuttu, voit tutustua siihen klikkaamalla tästä https://normaali.fi
Varoitus! Edessä on matematiikkaa. Jos haluat ohittaa tämän, pomppaa suoraan kohtaan tulokset.
LASKENTA
Vaikutusten mittausta varten tarvitaan sekä kaava että dataa..
1. Kaava
Käyttämällä kaavassa muuttujia saadaan tulokset. Kaava on edellä esitetty "Muutos suhteessa johonkin". Muuttujat kaavaan voisi valita monella tavalla, esimerkiksi mittaamalla tarjottuja palveluja. Tässä on käytetty nuoren omaa kokemusta. Muuttujat on valittu seuraavasti:
Muutos = Onko nuori kokenut saavansa apua verkkoauttamisesta
Johonkin = Mikä on nuoren kokemus avunsaannista ennen verkkoauttamista
2. Data
Data on kaavalle kuin bensaa moottorille. Meidätkin se vie meidät perille tuloksiin.
Käytämme datana normaali.fi huolitestin tuloksia vuosilta 1.1.2018-27.9.2019. Huolitestiä on täytetty tänä aikana loppuun asti 23 057 kertaa. Huolitestiä ei tässä ole huomioitu avun antajaksi, vaikka se sitä välillä onkin. Huolitesti toimii kartoituksena, jonka perusteella tarjotaan videonäkökulmia.
Data ei kuvaa mitenkään symmetrisesti tarkastelujaksoa, koska otoksen alussa 1.1.2018 normaali.fi huolitesti oli käytössä vain Kainuun maakunnan alueella. Otoksen lopussa 27.9.2019 normaali.fi huolitesti oli taas käytössä Kainuun maakunnan lisäksi Päijät-Hämeen, Eksoten, Siun soten, Kouvolan, Sosterin, Varkauden ja Vantaan kaupungin alueella. Lisäksi huolitestiä on myös laajennettu useita kertoja, eikä kaikkia tietoja ole käytettävissä koko ajalta. Niiltä osin kuin tiedot ovat käytettävissä vain osittain, käytetään saatavissa olevasta datasta prosenttiosuuksia, jotka extrapoloidaan koko tarkastelujaksolle.
Ennen verkkoauttamista nuorista 37 prosenttia kokee saavansa apua ongelmaansa ystävältä, 16 prosenttia perheeltä ja 12 prosenttia muulta aikuiselta. 49 prosenttia nuorista taas kokee, ettei saa apua keneltäkään.
Nuorista, joille on ehdotettu normaali.fi huolitestin perusteella sopivia video ja tekstisisältöjä, 42 prosenttia kokee saaneensa tietoa kaipaamaansa asiaan. Jos 11363 tuhatta nuorta ei ole saanut apua ennen verkkoauttamista keneltäkään, on heistä verkkoauttamisen jälkeen saanut apua 4772 nuorta. Kaiken kaikkiaan näkökulmia on rikastettu 9684 nuorelta. Oletetaan, että verkkoauttaminen ei ainakaan ole vähentänyt avunsaantia heillä, jotka saivat apua jo ennen verkkoauttamista.
TULOKSET
Normaali.fi näkökulmat ovat auttaneet 1.1.2018- 27.9.2019 välisenä aikana yhteensä 4772 nuorta, jotka eivät ole saaneet apua muualta. Yhteensä autettuja tältä ajalta on 11363.
Näkökulmien lisäksi verkkoauttamista tehdään normaali.fi- palvelussa chatin sekä yhteydenottopyynnön kautta. Nämä ovat itseasiassa verkkoauttamisen tärkein muoto.