Eniten läsnä olet chatissä

Pläräätkö puhelinta tai tietokonetta samalla kuin juttelet puhelimessa?

Entäs kasvotusten - meneekö yhtään paremmin? Kuinka pitkään pystyt keskittymään keskustelukumppaniin ennen kuin ajatukset lähtevät harhailemaan?

Aivan, multitaskaamme. Läsnäolo on vaikea laji.

Aikuiset yleensä ajattelevat, että chat ei ole kaksinen kohtaamispaikka. Siinähän ollaan kuitenkin etäällä ja kehonkielikin jää viestinnästä ulos.

Kohtaamisen sijasta chatin arvona pidetään ennemminkin kohtaamattomuutta. Anonymiteetti mahdollistaa ihmisten kohtaamisen silloinkin, kun ihmisen tapaaminen olisi liikaa vaadittu. Ei kaikista asioista haluta puhua omilla kasvoilla - tai edes omalla äänellä.

Eräs nuori kuitenkin kehui chattiä juuri siitä, että aikuinen on siinä eniten läsnä. Tällainen pöyristyttävä väite pisti vaatimaan selitystä..

  Miten voi olla eniten läsnä, jos ei edes näe kasvoja?

 

Nuoren perustelut olivat mainiot. Yleensä aikuiset tekevät nuorten kanssa olleessaan samalla jotain muuta. Räpläävät puhelinta, valvovat ryhmää, lukevat tai puuhaavat ties mitä. Ammattilaisetkin usein ovat tietokoneella.

Mutta chattaillessä ei oikein muuta voi tehdäkään. Keskustelu näppärien nuorten kanssa virtaa niin ettei multitaskaukselle jää sijaan. Chatissä ollaan mukana satasella ja monesti tuntuu, että sekään ei riitä. Yritä siinä sitten selata omaa Facebookkia samalla, kun nuori tykittää viestejä - ei onnistu!

Diginatiivien nuorten maailmassa asiat tapahtuvat eri tavoin kuin analogisten aikuisten. Tapaaminen ei vaadi kasvotusten kokoontumista neljän seinän sisälle vaan on yhtä luonnollista kohdata digitaalisilla alustoilla. 

 

Janne Vepsäläinen